Paitin er et familiedrevet vinbrug i Piemonte med rødder tilbage til 1796, da Benedetto Elia købte en lille vinmark i Bricco di Neive - området, der i dag kaldes Serraboella Cru.
I løbet af 1800-tallet og frem mod 1893 begyndte familien - gennem Giacomo Elia og Giuseppe Elia - at producere vin under etiketten “Barbaresco del Bricco di Neive”, som én af de første producenter i området.
Trods svære tider - herunder phylloxera, krige og 2. verdenskrig - lykkedes det familien at bibeholde deres gård. Efter krigen overtog Secondo Elia sammen med sin kone ledelsen, genplantede vinmarkerne og grundlagde det moderne Paitin, som senere udvidede til omkring 17 hektar vinmarker.
paitin
I dag drives Paitin af næste generation - brødrene Giovanni Pasquero Elia, Silvano Pasquero Elia og deres nevø Luca Pasquero Elia - og vinene fra deres historiske parceller, især den berømte enkeltmark Sorì Paitin, regnes i dag blandt de fineste og mest klassiske Barbaresco-udtryk fra Neive.
Vinproduktionen har altid været præget af respekt for terroir og tradition, og i nyere tid har Paitin også lagt vægt på bæredygtig vinproduktion med økologiske metoder.

